Schouderklachten kunnen op vele manieren ontstaan en heb je in allerlei soorten en gradaties. Ik zal deze week een voorbeeld geven van een inklemmingsklacht (impingement). We kijken dan hoe dit ontstaat en de wijze waarop de Osteopathie hiernaar kijkt.
Bij een impingement kun je pijn ervaren bij bijvoorbeeld het zijwaarts heffen van de arm, op de arm liggen, aantrekken van een jas of trui of bovenhands werken. De pijn kenmerkt zich door een vervelend gevoel in de schouder en soms een deel van de bovenarm.

Waaruit bestaat een schouder en hoe ontstaat een impingement.

De schoudergordel bestaat uit ons sleutelbeen, schouderblad en onze bovenarm. Deze worden aangestuurd door spieren die de schouderkop in de kom houden, spieren die de arm met veel kracht kunnen bewegen en spieren die ons schouderblad en sleutelbeen besturen. Dit ingewikkelde complex kun je vergelijken met een marionetten pop. Bij een marionetten pop is het van belang dat alle touwtjes even lang zijn en de juiste spanning hebben, anders beweegt het mechaniek van de pop niet mooi.

Als je een hand op je schouder legt, voel je dat de schouder een dakje heeft. Onze schouderkop moet daar onderdoor bewegen. Tussen je schouderkop en schouder dak liggen een aantal pezen en slijmbeurzen. Wanneer de schouder niet beweegt zoals hij hoort, dan kan de schouderkop botsen met je schouder dak waardoor de structuren die daartussen zitten gaan irriteren. Dit geeft een vervelend gevoel in de schouder en de bovenarm bij het zijwaarts heffen van de arm.

Hoe kijkt een Osteopaat naar schouderklachten

Wanneer je iets pakt uit het bovenste keukenkastje beweegt niet alleen je schouder. Van je pols tot je schouder en van je nek tot je onderrug alles beweegt mee. Probeer maar eens je arm omhoog te doen terwijl je onderuit gezakt zit en wanneer je goed recht op zit. Zo voel je dat de stand van je lichaam van invloed is op de bewegelijkheid van je schouder.

Als Osteopaat kijk ik dus niet alleen naar de locatie van je pijn, maar ik wil ook weten hoe je pols, elleboog, ribben, wervels en bekken beweegt wanneer jij last hebt van je schouder. Als ik in een van deze gewrichten een bewegingsbeperking voel, onderzoek ik ook waar dat vandaan komt.  Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je borstkas minder mobiel is geworden als gevolg van een flinke griep, of dat je elleboog minder goed beweegt na die ene val. Als osteopaat zorg ik dat de relevante structuren weer mobiel worden wat er voor zorgt dat je schouder weer goed kan bewegen. Als je schouder weer goed kan bewegen kan de irritatie opgelost worden door je lichaam en ervaar jij minder pijn.

Hierdoor zie je dat de uiting van een schouderklacht gelijk kan zijn aan die van iemand anders, maar dat de oorzaak compleet anders kan zijn.

Heb jij schouderklachten en wil je een afspraak maken met Osteopathie Wijk bij Duurstede klik dan op de volgende link: https://osteopathiewijkbijduurstede.nl/afspraak-maken/