Wist je dat de nier ongeveer 600-800m per dag beweegt en dat de nieren een grote invloed op de bloeddruk hebben. Als gevolg van een slecht bewegende nier  kan iemand klachten ervaren in de rug, lies, benen, flanken, vage buikklachten en problemen met de bloeddruk.

Wat doen de nieren en bijnieren?
De Mens heeft 2 nieren, 2 bijnieren en 2 urineleiders. De meest bekende functie van de nier is het vormen van urine. Dit gebeurt doordat er bloed door de nier loopt en deze wordt gefilterd. Hierdoor kan de nier bepalen om bepaalde stoffen uit te scheiden of om deze vast te houden. Door bepaalde stoffen juist vast te houden of te verwijderen heeft de nier een belangrijke functie voor de balans van bijvoorbeeld water, zout en kalium in ons lichaam. De geproduceerde urine wordt door 2 urineleiders door de buikholte naar de blaas geleid. 
Boven op de nier liggen de bijnieren. Deze hebben als voornaamste functie het produceren van hormonen zoals adrenaline, noradrenaline, cortisol en voorlopers van hormonen zoals oestrogeen en testosteron.  

Je nier moet bewegen!
De nier ligt in bindweefselstructuur wat je kan vergelijken met een lange sok en is omgeven door vet. Hierdoor kan de nier omhoog en omlaagglijden. Bij een inademing gaat de nier onder invloed van ons middenrif een stuk omlaag en bij de uitademing gaat hij een stuk omhoog. Zo beweegt de nier ongeveer 600-800m per dag! Deze beweging wordt begeleid door een spier die van onze rug naar onze heup loopt (M. Psoas Major). De nier wordt op zijn plaats gehouden door onder andere de omliggende organen, de onderste twee ribben, bloedvaten, schuine buikspieren en de M. Quadratus Lumborum (rugspier). 

Gevolgen van een verminderde bewegelijkheid van de nier
De nieren zijn dus zeer bewegelijk. Wanneer deze volledige bewegelijkheid er niet meer is, kan dit lichamelijke klachten geven. Ontstekingen in het orgaan of in de omliggende organen kunnen als gevolg van ontstekingsvocht verklevingen veroorzaken.  
Doordat de nier een relatief zwaar orgaan is, kan deze bij bijvoorbeeld een aanrijding of contactsport ook een zware klap te voorduren krijgen waarna het omliggende weefsel gekwetst is. 
Een veel voorkomende oorzaak die relatief onschuldig lijkt is hardlopen. Dit kan ervoor zorgen dat er steeds kleine trekjes aan de weefsels worden gegeven bij de landing, zeker wanneer iemand niet zoveel vet heeft (nier is omgeven door een laag vet!). Hierdoor raakt het omliggende weefsel geïrriteerd en beperkt. 
Dit zijn voorbeelden waardoor het orgaan niet meer goed kan bewegen en zal aan bepaalde structuren gaan trekken. 

Wat doet een osteopaat?
Tijdens het onderzoek wordt er een korte test gedaan of de nieren betrokken zijn bij de klachten die de persoon ervaart. Bij een positieve test wordt er specifiek onderzocht wat het probleem is. Dit kunnen dus de spieren of organen om de nier zijn, of de sok waarin hij beweegt. Door verschillende mobilisatie technieken en manipulaties wordt de bewegelijkheid van de nier weer geoptimaliseerd. Hierdoor kunnen de klachten elders in het lichaam verdwijnen.