Wat gebeurt er als je “door je enkel” gaat.
Een enkelverzwikking kan op lange termijn klachten kunnen geven elders in jouw lichaam.

Wanneer je op deze manier door je enkel gaat wordt er hard aan je kuitbeen getrokken door de enkelbanden. Dit zorgt ervoor dat het kuitbeen omlaag wordt getrokken. In de meeste gevallen gaat het kuitbeen vanzelf weer omhoog. Wanneer dit niet gebeurt zit het bot geblokkeerd en gebeurt er van alles in de rest van het lichaam.

Wat is het gevolg?
Zoals je hier ziet, zit de hamstring vast aan dit kuitbeen. Een verplaatsing van het kuitbeen naar beneden zorgt voor extra rek op de hamstring. Een spier die meer rek ervaart dan hij gewend is loopt het risico om geblesseerd te raken. 

Als we verder kijken, dan zien we dat de hamstring aanhecht aan de onderzijde van ons zitbot. Wanneer hier in stand, rennen of lopen meer aan getrokken wordt, kantelt dit deel van ons bekken iets naar achteren. Dit leidt tot een aantal dingen die klachten kunnen veroorzaken zoals: 
– de spieren die dit deel van het bekken naar voren trekken spannen op om dit te compenseren, en raken zo overbelast. 
– vergrote rek op banden en pezen tijdens bijvoorbeeld staan, rennen of lopen.

Deze klachten treden niet altijd meteen op na een enkelverzwikking. Het lichaam is een meester in het compenseren van eventuele stands- of spanning veranderingen. Maar wanneer het lichaam hier lang voor moet compenseren kan het leiden tot problemen.  vanwege de nauwe relatie met het bekken en de rug kan je dus rugklachten krijgen nadat je in het verleden door je enkel bent gegaan.

Wat doet een osteopaat?
Tijdens de intake zal er gevraagd worden naar blessures die je in het verleden hebt gehad. Als iemand aangeeft een enkel verzwikking te hebben gehad, is er een aanleiding om het kuitbeen op zijn bewegelijkheid te onderzoeken. Als uit het onderzoek blijkt dat het kuitbeen geblokkeerd zit en de klachten in de rug verklaart, dan zal het kuitbeen gemanipuleerd worden om de blokkade op te heffen.