Wat zijn rugklachten?
De meest voorkomende symptomen bij lage rugklachten zijn pijn, stijfheid, uitstraling naar bil of been of een gevoel van instabiliteit in de rug. Een belangrijk feit is dat  jouw onderrugklachten een andere oorzaak kunnen hebben dan de rugklachten van iemand anders, ondanks dat de klachten overeenkomen.


Hoe ziet onze onderrug er uit?

Onze onderrug bestaat uit vijf. ruggenwervels, hun tussenwervel schijven de aanhechtende spierweefsel en bindweefsels. Omdat ons staartbeen en onze bekkenkammen nauw verbonden zijn met deze wervels, kan je deze ook beschouwen als onze onderrug. De onderrug is van zichzelf licht gebogen met de bolling naar de voorzijde. Het hele complex is daarom te vergelijken met een dienblad met daarop een blokkentoren van vijf blokken. Je handen onder het dienblad symboliseren je benen.

Rugpijn door houdingsproblematiek.
De onderrug heeft invloed op hoe we bewegen in de rest van ons lichaam en andersom. Alle omliggende spieren, wervels, organen, zenuwen, bindweefsels en bloedvaten beïnvloeden de mobiliteit, stabiliteit, houding en coördinatie van onze onderrug. Om de onderrug goed te kunnen gebruiken moeten deze factoren in balans zijn.
Wanneer iemand door bijvoorbeeld een knie trauma of knie operatie zijn knie niet meer goed kan strekken blijft de knie in een buiging staan. Als gevolg van een buiging in de knie wordt het been relatief korter. Dit betekend, terug denkend aan het dienblad, dat één hand van het dienblad iets naar beneden zakt. De blokkentoren krijgt dan de neiging om te kantelen en je zal elders moeten compenseren om dit recht te houden. Het kan zijn dat er dan spieren in de rug hard aan het werk gaan om dit te compenseren en daardoor overbelast raken. Het is ook mogelijk dat het niet te compenseren valt en dat de blokkentoren scheef staat. Door een kromming in de blokkentoren komen structuren aan één zijde op rek en aan de andere zijde onder compressie. In beide gevallen kan je na een bepaalde tijd klachten krijgen in je rug

Wat doet een osteopaat:
Er zijn nog vele mogelijke oorzaken van standsveranderingen of houdingen waardoor je lage rug pijn kunt krijgen. Ik zal in mijn onderzoek alle mogelijke oorzaken en gevolgen onderzoeken. Door de gevonden beperkingen te behandelen zullen de gewrichten, spieren en bindweefsels beter bewegen. Hierdoor krijgt de rug zijn optimale vorm weer terug en kunnen de klachten herstellen.
Dus kom jij uit de regio Wijk bij Duurstede, Cothen, Langbroek, Doorn, Amerongen of Leersum en heb je last van je rug? Maak dan een afspraak!