Wat is het middenrif?
Het middenrif is een koepelvormige spier die de borstholte scheidt van de buikholte. Je kan het middenrif vergelijken met een parachute. De zenuwen die het middenrif aansturen komen vanaf de nek, dit komt doordat in de embryonale periode het middenrif daar is ontstaan. Naast je ademhaling is je middenrif enorm belangrijk voor de functie van andere organen en zonder een goed werkend middenrif is therapie bij sommige klachten zinloos.
Hoe werkt het middenrif?
Wanneer het diafragma aanspant wordt de buitenzijde op zijn plek gehouden en komt het centrale deel naar beneden. Dit heeft 2 grote gevolgen. Ten eerste wordt de borstholte groter, waardoor er een negatieve druk ontstaat en daardoor wordt er lucht in de borstholte gezogen. Ten tweede worden de buikorganen die onder het middenrif liggen omlaag geduwd. Een deel van de functie van deze organen hangt af van deze beweging. Een goed werkend diafragma is dus essentieel voor goed functionerende organen. Obstipatie, vermoeidheid, krampen in de buik, buikpijn, opgeblazen gevoel, benauwdheid en maagzuurklachten kunnen komen door een disfunctie in het middenrif.
In het volgende filmpje zie je iemand na 0:07 een diepe buikademhaling maken, je kunt hier zien hoever de organen omlaag worden geduwd.
Het effect van je middenrif op je skelet.
Als het middenrif niet goed kan bewegen, en dit kan een hoop oorzaken hebben, krijgt het lichaam niet genoeg verse lucht. Als reactie daarop gaat ons lichaam de steun vragen van de hulpademhalingsspieren. Deze zitten bijvoorbeeld vast aan jouw nek en schouder. Deze zorgen er voor dat de borstkas vergroot en zo krijg jij meer lucht. Door constante spanning op deze spieren kunnen deze spieren jouw schouder(s) naar voren trekken. Probeer maar eens je schouders naar voren te doen en vervolgens je armen voorwaarts op te heffen. Als het goed is merk je dat dit niet zo goed gaat. Door deze positie heeft jouw schouder namelijk minder bewegingsvrijheid en heb je een grotere kans op schouderklachten. Je kan je zo voorstellen dat therapie op alleen de schouder geen langdurig effect gaat hebben.
Het middenrif is ook een belangrijke schakel in spierketens. Bewegingen die we maken zijn zelden geïsoleerd en bestaan dus uit een keten van spieren en gewrichten. In vrijwel elke keten is het diafragma betrokken. Door het diafragma aan te spannen verhoogt de druk op de buikwand dat zorgt voor een betere “corestability”. Zoals reeds bekend is, is een zwakke “corestability” een voorloper van een hoop blessures.
Heb je een goede ademhaling?
Hoe weet je nou of je een goede ademhaling hebt? Wanneer je op je rug gaat liggen, plaats je 1 hand net boven je schaambeen en je andere hand op je borstbeen. Vervolgens neem je een langzame maar diepe teug lucht. Je zou moeten voelen dat de buikholte zich als het ware van boven naar beneden vult. Wanneer je voelt dat je buik uitzet net boven je schaambot, dan mag je borstkast omhoog komen. Bij het uitademen gebeurd dit precies andersom. Eerst zakt de borstkast weer in, vervolgens leegt de buikholte zich van onderen naar boven. Een normale ademfrequentie is 8-20x per minuut in rust. Een ademhaling die begint met het optrekken van de ribben of een ademhaling die niet aankomt op je schaambot kan duiden op een probleem.
Wat doet een osteopaat?
Tijdens mijn onderzoek bekijk ik altijd je middenrif. Het middenrif kan behandeld worden door lokale technieken of door technieken op de ribben en wervels voor een optimale bewegelijkheid. Als de bewegelijkheid goed is, kan je ademhalingsoefeningen krijgen om het middenrif te trainen.