Hoe ontstaat nekpijn
Nekklachten kunnen op vele manieren ontstaan. Een manier van het ontstaan van pijn in de nek, is door de spieren in de nek meer te gebruiken dan dat ze zijn gewend. Dit noemen we overbelasting.
Maar waarom doet je nek dan pijn in een periode van stres, terwijl je niet meer doet met die nek. Hiervoor moet je twee belangrijke factoren begrijpen.
1) Stres
We kunnen op veel verschillende manieren een stressreactie uitlokken, bijvoorbeeld door angst, emotie, sporten en agressie. Herkenbare symptomen van een stressreactie zijn een verhoogde hartslag en ademhaling, zweten, vrijkomen van energieën een toename van de doorbloeding van je spieren en huid. Vandaar die rode wangen tijdens je training! Onderbewust is er vermindering van de werking en doorbloeding van de organen (je zult niet zo snel naar het toilet moeten wanneer je midden in je training zit).
Het lichaam heeft niet voor iedere trigger een ander stress-systeem, je moet het meer zien als een volumeknop. bij een klein beetje stres als gevolg van een stevige wandeling (fysieke stres) of dat laatste sprintje naar je bus, zal de volume knop een klein beetje omhoog gaan. Je ademhaling en hartslag zijn wat verhoogd en je zweet een klein beetje.
Bij het horen van slecht nieuws, een intensieve training of wanneer je heel erg boos bent, staat die volume knop al een stuk verder open. Al je symptomen zullen dus in grotere mate aanwezig zijn.
Dit systeem is er eigenlijk voor gemaakt om kort en krachtig aanwezig te zijn, om vervolgens weer af te vlakken zodat het lichaam in rust komt.
2) Ademhaling:
Onze ademhaling wordt primair geregeld door ons diafragma, wanneer ons lichaam meer lucht nodig heeft, kan het gebruik maken van zogenoemde hulpademhalingsspieren. Deze zorgen ervoor dat de inhoud van de ribbenkast wordt vergroot door onze ribben uit elkaar en omhoog te trekken. Hierdoor kunnen we meer lucht per teug binnenkrijgen.
Deze hulpademhalingsspieren zitten dus vast aan onze ribben en lopen vanaf daar naar onze schouders en nek.
Als mens adem je gemiddeld 15.000 tot 20.000x per dag. Ons stres-systeem is dus gemaakt voor een kortere periode, ongeveer een uur. Dit betekent dus dat jouw ademhalingsspieren ongeveer 1000x per dag mee kunnen helpen. Dit is te trainen, hoe vaker je sport, des te vaker de bijbehorende spieren worden aangesproken en ook die conditie verbeterd.
Conclusie:
Mocht je dus door een bepaalde redenen bijvoorbeeld een week in de stres zitten op je werk, dan werken die hulpademhalingsspieren veel meer dan dat ze voorheen deden. Op die manier kunnen ze overbelast raken en gaan ze pijn doen. Dit kan dus tijdens een stressvolle periode klachten geven in je nek. Soms komen de nekklachten ook pas na de stressvolle periode. Dit komt doordat je lichaam in een stressvolle periode je niet altijd bewust maakt van kleine blessures, je hebt namelijk iets anders aan je hoofd.
Wat doet Osteopathie Wijk bij Duurstede:
Door een lichaam in staat te stellen om goed te ademen, zal het minder gebruik hoeven maken van hulpademhalingsspieren en daardoor minder snel overbelasten. Dit kan door het behandelen van de ribben, wervels en het middenrif. Deze structuren zijn namelijk belangrijk bij een goede ademhaling. Daarbij worden de structuren die pijnlijk zijn in de nek zelf ook behandeld om snel van de klacht af te zijn.
Heeft u nekklachten en wilt u een afspraak maken bij osteopathie Wijk bij Duurstede? Klik dan op de volgende link: https://osteopathiewijkbijduurstede.nl/afspraak-maken/