Een oorzaak van blaasklachten.
Zoals we op de afbeelding kunnen zien staat de blaas in nauw contact met de darmen, het rectum en bij de vrouw de baarmoeder. Er zijn hier een tal van mogelijkheden voor het verstoren van de functie van de blaas. Wanneer er door een andere oorzaak dan een gevulde blaas rek komt op de blaaswand, denkt de blaas dat deze te vol is en wil dan graag legen. Dit kan ervoor zorgen dat jij het signaal krijgt dat je moet plassen. Wanneer je dan het toilet bezoekt, is er echter weinig urine of is het zelfs vals alarm. Het is ook mogelijk dat de blaaswand zo geprikkeld wordt dat hij alvast de eerste poort opent. Wanneer je bekkenbodem dan niet goed functioneert kun je urine verliezen. Dit gebeurt vaak bij het rennen of springen. Door de landing krijgt de ophanging van de blaas en klap te verwerken en trekt (wanneer dit al gespannen is) zo aan de blaaswand.

Vrouwen die zijn bevallen hebben hier het meeste last van. Door de bevalling is er een hoop gebeurt in het bekkengebied. De spieren zwakker en weker. In de weken erna zou dit moeten herstellen en zouden het urineverlies minder moeten worden. Bij iedereen die het bekkenbodem verzwakt of waar er bewegingsverlies optreedt in het bekken gebied, kunnen deze klachten ontstaan, dus ook bij mannen.

De Blaas
De blaas ligt direct achter ons schaambot en wordt op zijn plek gehouden door een aantal bandjes. Er lopen bandjes van de blaas naar het schaambot, van de blaas naar de navel en hij rust op onze bekkenbodem. De blaas wordt ook op zijn plek gehouden door de omliggende organen.

Hoe werkt een blaas
In een normale situatie vult de blaas zich met gevormd urine, de trekreceptoren in de blaaswand worden bij een bepaalde hoeveelheid urine geprikkeld en deze geven het signaal af om te gaan plassen. Om te kunnen plassen moeten er twee “poortjes” worden geopend. De eerste poort hebben wij niet onder controle en gaat open wanneer de blaas gevuld is en de andere poort hebben wij wel onder controle, dit kennen we als onze plas ophouden.
Bij druk, rek of een chemische verandering kan er voor zorgen dat een orgaan zijn functie gaat uitvoeren. Dit geldt ook voor de blaas.

Wat kan Osteopathie Wijk bij Duurstede betekenen bij blaasklachten?
Wanneer u bekken- of plasklachten heeft is het altijd raadzaam om contact op te zoeken met uw huisarts. Wanneer er geen medische complicaties zijn zouden we kunnen kijken naar de bewegelijkheid van de organen in het bekkengebied en de spanning en kracht van de bekkenbodem.
Het onderzoek naar blaasklachten is altijd uitwendig.
De behandeling zal gericht zijn op het verbeteren van de mobiliteit in de betrokken organen en van de wervels die via de zenuwen betrokken zijn bij het aansturen van dit gebied.

Heeft u klachten door uw blaas? maak dan een afspraak op https://osteopathiewijkbijduurstede.nl/afspraak-maken/