In de afgelopen maanden heb ik een behandeling ontwikkeld voor mensen met klachten als gevolg van het coronavirus. Het coronavirus kan zowel lichamelijk als psychisch veel restklachten geven. Ik heb me in de ontwikkeling van deze behandeling gericht op het lichamelijke aspect. Door deze behandeling gaven mensen aan minder klachten te hebben in zowel vermoeidheid, het bewegingsapparaat en in de organen.

De klachten na het coronavirus.
Als je het coronavirus hebt gehad kun je last houden van hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, pijnlijke ribben, pijn op de borst, vermoeidheid, buikpijn, obstipatie en maagzuur. Dit zijn dan klachten die je nog niet had voor het ziek worden, of klachten die zijn versterkt als gevolg van het virus. In de komende dagen leg ik je uit wat de klachten veroorzaken en wat ik er aan kan doen om dit te verminderen.

Een reden waarom je vermoeid bent na Corona/Covid-19.
Tijdens het inademen zakt je middenrif omlaag, hierdoor wordt er lucht in je longen gezogen. Doordat de longen zich vullen met lucht duwen ze de ribben naar buiten en omhoog.
Tussen je longen en je ribben zit een waterig vlies. Hierdoor kunnen de longen langs de binnenzijde van de ribben glijden als deze gevuld worden met lucht. Als gevolg van de ontstekingen in de longen en de tijdelijke immobiliteit door het coronavirus worden je ribben, wervels en middenrif stijver. Het waterige vlies kan wat verkleven of wordt stroperiger. Al deze gevolgen zorgen ervoor dat een ademhaling meer moeite kost, het gaat namelijk niet meer zo soepel al voorheen. We ademen 15.000-20.000 keer per dag, als elke ademhaling meer moeite kost maakt dit meer vermoeid.

Een reden waarom je pijn hebt in je nek en/of schouders na Corona/Covid-19.
Omdat het lichaam moeite ervaart met ademen gaat het onze hulpademhalingsspieren gebruiken die we normaliter gebruiken bij bijvoorbeeld sporten. Dit zijn spieren die onze ribben verder open kunnen trekken om meer lucht te krijgen. Deze lopen bijvoorbeeld van je nek en schouder naar je ribben. Een toename van spanning op deze spieren kan dus klachten geven in je schouder en nek. Je ribben zitten vast aan je borstbeen en aan de zijkant van je wervels. Op het moment dat deze stijver worden heeft dat invloed op je borst en rug waardoor deze ook kunnen gaan irriteren.

Wat doet Osteopathie Wijk bij Duurstede met jouw klacht?
Door mijn ervaring met het behandelen van deze klachten weet ik welke gevolgen het virus op ons lichaam heeft en welke technieken ik kan gebruiken om de vorige besproken problemen te verhelpen. De behandeling is er op gericht dat je beter kunt ademhalen en dat dit minder energie kost. Door bijvoorbeeld het mobiliseren van de wervels, ribben, longvliezen en het middenrif worden de beperkte structuren weer mobiel. De klachten die je hebt opgelopen als gevolg van een kracht- en conditieverlies kunnen niet door een Osteopaat verholpen worden. Dit vereist kracht- en conditietraining die je zelf kunt doen of onder begeleiding van een fysiotherapeut of personaltrainer. Fit4all in Wijk bij Duurstede biedt een Covid-19 revalidatie aan om je te ondersteunen bij het opbouwen van je kracht en conditie (https://www.fit4all.nl/covid-19-revalidatie).Heb jij klachten na het coronavirus/Covid-19, maak dan een afspraak op https://osteopathiewijkbijduurstede.nl/afspraak-maken/