Onbegrepen darmklachten
Bij darmklachten komt het vaak voor dat regulier medisch onderzoek geen oorzaak van de klachten vindt, waardoor een behandeling uit blijft. Wanneer dit het geval is kan ik met mijn onderzoek op zoek naar de oorzaak van je klachten. Hierbij leg ik uit waar ik naar kijk bij klachten in de dunne darm, en hoe ik je van daaruit kan helpen. 

De functie en invloed van de dunne darm
Onze dunne darm is ongeveer vier tot zes meter lang. Doordat deze bestaat uit heel veel bochten, past deze precies in je buikholte. De dunne darm zit met een vlies verbonden aan de achterzijde van je lichaam. Via dit vlies ontstaat er een wisselwerking van bloedvaten en aderen om de darm te voorzien van bloed en om de voedingstoffen die zijn opgenomen weer verder te transporteren.

Zo komen we gelijk bij de eerste belangrijke functie van de darm: het opnemen en verteren van voedingsstoffen wanneer deze klein genoeg zijn gemaakt. Je darm wordt daarbij geholpen door de verteringsprocessen in je maag en twaalfvingerige darm. Bij een verstoring in dit proces kan je dunne darm de energie en bouwstenen uit je voedsel niet goed opnemen. Deze verstoring kan je daarom vermoeid maken en zorgt ervoor dat je slechter herstelt.

Onze darm heeft een grote invloed op onze immuniteit, want juist in de darm komt het lichaam in contact met stoffen van buitenaf. Dat zijn niet alleen voedingsstoffen, maar ook bacteriën en virussen. De darm beslist steeds welke stoffen goed zijn en moeten worden opgenomen, welke stoffen juist onschadelijk gemaakt moeten worden en moeten welke worden verwijderd. Dat gebeurt door het ingenieuze immuunsysteem. Het immuunsysteem werkt samen met de darmflora, zo helpt de darmflora het immuunsysteem leren wat wel en wat niet goed voor je is.

Hoe kijkt een osteopaat naar darmklachten en wat doet hij er mee?
Als je last hebt van buikpijn, een opgeblazen gevoel, buikkrampen, winderigheid, diarree of obstipatie kan het zijn dat je een functioneel probleem hebt in je darmen. Oftewel klachten in een bepaald gebied waarbij met medisch onderzoek niks wordt gevonden. Als Osteopaat ga ik dan met jou opzoek naar de oorzaak van jouw klacht door bijvoorbeeld de mobiliteit, doorbloeding en de zenuwen van de darm te onderzoeken. Door middel van mobilisaties van de darmen en de omliggende structuren is het mogelijk om de bewegelijkheid en doorbloeding van de darm te verbeteren. Daarbij behandel ik de wervels die betrokken zijn bij het aansturen van de darmen zodat de prikkelgeleiding optimaal is. Door deze aanpak kun je vaak als snel verbetering van je klachten ervaren.



Heb jij of ken jij iemand met deze klachten, maak dan een afspraak bij Osteopathie Wijk bij Duurstede via https://osteopathiewijkbijduurstede.nl/afspraak-maken/