Endometriose: Wat is Endometriose

Bij Endometriose zit er weefsel dat lijkt op baarmoeder-slijmvlies buiten je baarmoeder, bijvoorbeeld op je eierstokken, eileiders, buikvlies, blaas of darmen. De klachten die je daardoor kunt ervaren zijn heftige pijn in je buik als je ongesteld bent, pijn in de rug of benen, pijn tijdens het vrijen, darmkrampen, diarree of juist obstipatie, een branderig gevoel tijdens het plassen, schouderpijn, vermoeidheid, en moeite met zwanger worden. Bij tieners doen de klachten zich meestal voor als heftige buikpijn, misselijkheid en/of hevige aanvallen van hoofdpijn (migraine).

Endometriose: Hoe ontstaat Endometriose

De klachten bij Endometriose komen meestal voor tijdens de menstruatie. Het slijmvlies in de baarmoeder en dus ook het slijmvlies dat bij Endometriose buiten de baarmoeder zit wordt elke maand dikker om de baarmoeder klaar te maken voor de zwangerschap. Wanneer je niet zwanger wordt kan het slijmvlies in de baarmoeder door middel van de bloeding tijdens de menstruatie worden afgevoerd. Bij de Endometriose kan dit niet, waardoor het bloed op verschillende plekken rond je baarmoeder gaat zitten. Het lichaam probeert dit op te ruimen en er ontstaan ontstekingen. Dit kan veel pijn doen en littekenweefsel veroorzaken waardoor je organen of delen daarvan aan elkaar gaan plakken.

Hoe kijkt een Osteopaat naar Endometriose

De organen die aan elkaar geplakt zitten kunnen op verschillende manieren zorgen voor klachten in je lichaam:

  • Wanneer de organen niet goed langs elkaar kunnen bewegen zorgt dit voor rek op de bandjes waaraan de bekkenorganen bevestigd zitten. Deze bandjes lopen naar delen van je rug en bekken. Wanneer daaraan wordt getrokken kan dit een bewegingsverlies geven met pijn in je rug als gevolg. 
  • De zenuwen van onder andere je baarmoeder en blaas lopen naar je twee bovenste onderrug wervels en naar je staartbeen. Als er een irritatie is rond deze organen kan dat zorgen voor een soort kortsluiting in die gebieden. Dit zorgt voor een hogere spierspanning in de regio en kan ervoor zorgen dat je pijn in je rug en benen krijgt.
  • Er is ook een invloed op je blaas en darmen. Wanneer een blaas of darm vol zit wordt hij wat opgerekt. Door deze rek weet het orgaan dat het vol zit en gaat aanspannen. Voor de blaas om te gaan plassen en voor de darm om het eten verder te stuwen. Het orgaan kan alleen niet het onderscheid maken of het van binnen uitgerekt wordt, of dat er van buiten aan hem getrokken wordt. Door het littekenweefsel wat aan de buitenkant van het orgaan trekt kun je dus ook klachten krijgen in je darmen en blaas.

Wat doet Osteopathie Wijk bij Duurstede

Als Osteopaat zorg ik met zachte technieken onder in de buik dat de bewegingsbeperkingen tussen de bekkenorganen verbeterd worden. Op die manier wordt er minder in je buik ‘’getrokken’’ en zullen de pijnen afnemen. Dit kan door met de handen de structuren ten opzichte van elkaar uit te rekken. Er wordt ook indirect op de aangedane structuur behandeld door bijvoorbeeld manipulaties en mobilisaties op de omliggende structuren.

Heb jij klachten die passen bij endometriose en wil je kijken of osteopathie jouw klachten kunnen verlichten? Maak dan een afspraak op https://osteopathiewijkbijduurstede.nl/afspraak-maken/