Klachten aan je onderrug kunnen hun oorzaak vinden in een gespannen bekkenbodem. Een gespannen bekkenbodem hebt heeft namelijk veel invloed op de stand van je rug, waardoor je pijn en vermoeidheidsklachten kunt krijgen in je lage rug. Ochtendstijfheid bij het opstaan en de rug niet goed kunnen strekken wanneer je een tijd gezeten hebt kunnen hier ook bij horen. Het kan dus zo zijn dat een Osteopaat je bekkenbodem behandelt om de klachten aan je onderrug te verhelpen.

De oorzaak van een gespannen bekkenbodem zijn heel erg uiteenlopend. Dit kan een zwangerschap zijn geweest, problemen in de buik- of bekkenorganen, een val op de stuit of rug, of stress klachten. Als Osteopaat onderzoek en behandeling ik de oorzaak van je probleem. Daarnaast zorg ik ervoor dat je rug en bekken weer de mogelijkheid krijgen om goed te kunnen bewegen.


Oorzaak van de klacht

Om te begrijpen hoe dit werkt moet je weten hoe de onderrug werkt. De onderrug bestaat uit de onderste vijf wervels van onze wervelkolom, ons staartbeen en de twee bekkenkammen. Als de onderrug in een licht geholde positie staat is deze het meest stabiel. In die positie sluiten de gewrichten zich en is er weinig spieractiviteit nodig om de rug stabiel te houden.

De bekkenbodemspieren zitten onder andere vast aan de onderzijde van ons staartbeen en ons schaambeen. Het vormt zo een hangmat voor onze bekkenorganen. Bij spanning op deze spieren kan de onderzijde van het staartbeen wat naar binnen worden getrokken, waardoor de onderrug wordt afgevlakt. Hierdoor komt de rug in een minder stabiele positie en moeten de spieren rond deze wervels hard werken om alles stabiel te houden. Als gevolg van het de hele dag moeten stabiliseren van de wervelkolom worden de spieren in de loop van de dag moe en gaan ze zeuren of zelfs pijn doen. Doordat de spieren s ’nachts tot rust komen worden ze stijf en moeten ze de volgende dag letterlijk weer even warm en soepel worden.

Wat doet een osteopaat
Tijdens het onderzoek zal er gekeken worden naar de oorzaak van de spanning op je bekkenbodem. Door manipulaties van de wervelkolom, mobilisaties van de buik- of bekkenorganen en lokale spiertechnieken zal de spanning op je bekkenbodem afnemen. Hierdoor ervaar je na een tijd minder klachten in je rug.