Wat is een Hielspoor of Facitis plantaris
Mensen met deze klachten ervaren vooral pijn onder de hak. De pijn kan bij een activiteit toenemen en vervolgens weer minder worden op het moment dat iemand warm is geworden. Als iemand een tijdje heeft gezeten of opgestaan is uit bed, kan het wel eens heel stijf voelen onder de voet. De afwikkeling is dan beperkt en je voelt dat lopen of traplopen eventjes lastig is. Aan het eind van de dag kunnen de klachten ook erger worden door vermoeidheid van de spieren of overprikkeling van de pees. De pijn wordt veroorzaakt door een voetpeesirritatie en dit noemen we een facitis plantaris. De klacht kent verschillende gradaties en kent verschillende oorzaken.  Pas als er een verkalking ontstaat op de hak in het verloop van de voetzool, spreken we over een hielspoor.


Hoe ontstaat een Hielspoor of Facitis plantaris.
De voet bestaat uit een aantal voetbogen die bij belasting inzakken en veren. Als de voet stijf is en niet veert, kan er een overbelasting ontstaan. Bij een overbelasting van de voetpees krijg je microscopische schade in de pees. Deze schade neemt langzaam toe doordat de voet door de extra belasting niet goed kan herstellen. Wanneer er door middel van spieren aan voetbotten worden getrokken kan dit bot minder goed bewegen. Als een voet door een standsverandering in een bepaalde positie wordt geduwd ontstaat er spanning of druk op een deel van de voet die dat niet gewend is. Hierdoor kan er een irritatie ontstaan op de pees onder de voet en ontwikkel je een facitis plantaris.

Wat doet Osteopathie Wijk bij Duurstede bij deze klacht?
Het lichaam kan goed compenseren voor bewegingsverliezen door elders meer te gaan bewegen. Doordat de voet beïnvloed wordt door verminderde beweeglijkheid of standsverandering in de enkel, knie, heup, bekken of de onderrug kan deze overbelast raken. Naast het onderzoek van de voet is het dus belangrijk om het hele onderlichaam te onderzoeken. Als het gebied dat de klacht veroorzaakt behandeld is, kan het lichaam zich zelf weer herstellen. Dit herstel kan geholpen worden door bijvoorbeeld een tijdelijke vermindering van sport of werk, zooltjes of tape.

Heb jij klachten? Maak dan een afspraak op https://osteopathiewijkbijduurstede.nl/afspraak-maken/