Wist je dat je Liesklachten kan krijgen na een blaasontsteking en dat bepaalde liesklachten een vergrote kans op heupslijtage geven?
Wanneer spreken we van een liesklacht?
Als we het hebben over de lies, spreken we van spiergroepen die hier bij betrokken zijn. We hebben de spiergroep die ons benen naar elkaar toe bewegen, de spiergroep die ons been opheft en een spiergroep die ons been naar buiten roteert. In de lies regio ligt ook een grote vaatzenuwbundel die van onze buik naar onze benen gaan. Als laatst liggen er nog bandjes en bindweefsels die verschillende structuren op zijn plek houden. Pijn in een van deze structuren noemen we liesklachten.

Liesklachten door een vlies om de spier?
Door de vele spieren die naar deze regio lopen is de lies een ingewikkeld gebied. Spieren kunnen verkort raken wanneer ze te lang in een bepaalde houding gehouden worden en spieren kunnen overbelast raken wanneer deze te veel worden gebruikt.
Maar zijn nog meerdere manieren waardoor een spier (te) gespannen kan worden.
Om iedere spier zit een vliesje, in dit vliesje kan de spier zich heen en weer bewegen. Dus bij een aanspanning kruipen de spiervezels in elkaar en bij een ontspanning gaan de vezels weer uit elkaar. Dit vliesje zorgt ervoor dat dit proces niet gehinderd wordt door structuren die tegen de spier aan liggen. In dit vliesje zitten ook veel zenuwuiteinden, dit betekend dat wanneer je iets in je spier voelt, de informatie via dit vliesje komt. Wanneer iets dit vliesje irriteert, zal de spier er op reageren door zijn spierspanning te verhogen. Door een verhoogde spierspanning kun je pijn en stijfheids-klachten ontwikkelen.

Waarom irriteert het vlies om mijn spier?
Twee van deze spiergroepen hebben gewrichten met organen. De lange spier die van je rug naar je heup loopt, maakt contact met een deel van je darmen en je nieren. De korte spier van de schaambot naar je heup maakt contact met je blaas. Bij een ontsteking komt altijd wat ontstekingsvocht vrij. Dit is een vrij plakkerig goedje. Dit kan tussen het orgaan en de spier komen te zitten en dit zorgt ervoor dat dit aan elkaar plakt. Wanneer hier een verkleving zit wordt er bij iedere beweging aan het vliesje getrokken. Er wordt ook aan het orgaan getrokken, maar daar komen we volgende keer op terug. Door de trek aan het vlies krijg je een irritatie en dus een verhoogde spanning in de spier en dit kan zorgen voor blessures.

Doorbloeding van de heup beïnvloed door de lies.
Wanneer bot of kraakbeen niet goed doorbloed is, heeft het een grotere kans om te slijten. Een goede doorbloeding naar een gewricht is dus essentieel voor de gezondheid van het gewricht. Het bloedvat wat de kop van onze heup voorziet van bloed gaat door de spieren heen die van het schaambot naar de heup lopen. Een continu aanspanning van die spieren zorgt voor een lichte afknelling van dit bloedvat. Door deze afname van bloedtoevoer heb je een grotere kans op slijtage van de heup.

Wat doet Osteopathie Wijk bij Duurstede?
Tijdens mijn onderzoek zal ik eerst willen weten welke van alle mogelijke structuren de oorzaak is van jouw pijn. Dit is namelijk belangrijk bij het kiezen van de behandelmethode. Je kunt je voorstellen dat het behandelen van een spier een andere aanpak vraagt dat die van een gewricht. Door de structuren te onderzoeken die de liespijn veroorzaken kunnen we de gevonden beperkingen behandelen wat leidt tot een verdwijning van je liesklachten.

Heb jij klachten in je lies en kom je er niet vanaf? Maak een afspraak via de volgende link: https://osteopathiewijkbijduurstede.nl/afspraak-maken/