Maagklachten als gevolg van een maagprobleem zijn snel een vol gevoel, opgeblazen gevoel, pijn of ongemak in de bovenbuik, pijn of ongemak rondom het borstbeen, onverklaarbare hoest als je ligt, hoofdpijnklachten in de ochtend, oprispingen, veelvuldig boeren, misselijkheid, braken of brandend maagzuur. Deze klachten kunnen de hele dag aanwezig zijn of juist na het eten van bepaalde voedingsstoffen.
Wanneer er klachten zijn in de maag- of slokdarmregio moet er door een arts worden bepaald of er verder onderzoek nodig is naar deze klacht. Als er geen medische oorzaak is voor deze klachten, spreken we van functionele maagklachten en kan een osteopaat de klachten verlichten door de voorwaarde van een goed werkende maag te optimaliseren.

De drie voorwaarde die van belang zijn bij een goed functionerende maag
Bewegelijkheid:
Een maag moet ons eten vermengen met maagzuur, hiervoor is het belangrijk dat hij goed kan bewegen. Wanneer deze bewegelijkheid wordt beperkt door bijvoorbeeld een bewegingsverlies met het middenrif ontstaat er een constante rek op de maagwand. De maag denk dan dat er voedsel in de maag zit en gaat maagzuur aan maken om dit “voedsel” te verteren. Dit kan dus oprispingen geven door een overvloed aan maagzuur. Wanneer iemand dan maagzuurremmers slikt, zal dit voor een korte periode helpen. Maar hiermee wordt de bron niet behandeld en komt de klacht terug wanneer de maagzuurremmers niet meer worden geslikt. Ook kunnen de maagzuurremmers het probleem erger maken. Omdat de maag zuur wil zijn voor het eventuele eten wat er komt, produceert de maagwand maagzuur, wanneer dit minder zuur gemaakt wordt door de maagzuurremmers, gaat de maag als reactie nog meer zuur produceren.

Zenuwen:
De maag staat onder invloed van zenuwen die de maag stimuleren op het moment dat er voedsel in de maag zit en zenuwen die de maag inactief maken. Mede hierdoor is de maag actief wanneer we rusten en wordt de maag minder actief wanneer we actief zijn. De zenuwen die dit verzorgen komen onder andere uit de nek en een deel van de wervelkolom. Wanneer er een disbalans is in deze aansturing kan het bijvoorbeeld ook de werking van de maag verstoord worden. Een disbalans kan het gevolg zijn van een blokkade of bewegingsverlies in de wervelkolom waar deze zenuwen vandaan komen. Mede door deze link kan een maagprobleem ook klachten veroorzaken in de nek, schouder en bovenrug.

Doorbloeding:
Voor een goede maagfunctie is een goede doorbloeding essentieel. Een maag krijgt veel signalen door middel van hormonen. Deze hormonen worden getransporteerd naar de maag door middel van het bloed. Door bewegingsverliezen in de maag regio kunnen bloedvaten naar de maag minder goed hun bloed transporteren.

Wat doet Osteopathie Wijk bij Duurstede
Als osteopaat kijken ik naar deze drie voorwaarde en kan deze met manuele technieken verbeteren. Dit houdt in dan we lokaal rond de maag de structuren kunnen gaan oprekken en detoniseren, de bijbehorende wervels gaan behandelen en de functie van het middenrif optimaliseren. Dit kan de maagklachten verlichten.

Heb jij klachten? Maak dan een afspraak op https://osteopathiewijkbijduurstede.nl/afspraak-maken/