Mobiliteit: ik heb het vaak over dat een orgaan goed moet kunnen bewegen. Misschien was het in eerste instantie wel nieuw voor je om te horen dat ook je organen bewegen. Een simpele verklaring voor het nut van deze bewegelijkheid is dat dit de doorbloeding en de functie van de organen bevordert. Sommige organen hebben een knedende functie, zoals de maag en darm. Wanneer je met je handen een stuk deeg moet kneden maar iemand trekt aan je arm, of je staat in zo’n kleine ruimte dat je niet kan bewegen, dan lukt dat natuurlijk minder goed. Hetzelfde met de doorbloeding. Als je dit vergelijkt met een tuinslang, dan wil je ook niet dat er aan de tuinslag wordt getrokken of dat er iemand op staat. Hierdoor kan de functie van een orgaan verminderen terwijl deze niet ziek of beschadigd is. Het ziekenhuis of de dokter zal bij een onderzoek naar je organen daarom niks aantoonbaars vinden.
Mobiliteit tussen organen.
De mobiliteit tussen twee organen is bijzonder interessant georganiseerd in het lichaam. Tussen twee organen zit een dubbelzijdig vlies. Hierdoor kan het gemakkelijk langs elkaar bewegen. Wanneer je bijvoorbeeld een operatie rond een orgaan hebt gehad ontstaat er littekenweefsel waardoor deze dubbelzijdige vliezen aan elkaar gaan plakken. Een andere oorzaak hiervoor is ontstekingsvocht. Dit is plakkerig en kan er ook voor zorgen dat de vliezen aan elkaar verkleven. Als laatst kan de mobiliteit verminderen door langdurige compressie. Hierbij worden dus voor een lange periode twee organen tegen elkaar gedrukt. Dit kan komen door bijvoorbeeld een zwangerschap, waarbij de buikholte extra gevuld wordt met het kind of een ander orgaan wat permanent vergoot is, zoals bij een leveraandoening.
Waarom geeft een verminderde mobiliteit problemen?
Om te begrijpen wat de mobiliteit van organen voor invloed heeft op de rest van je lichaam moet je een klein stukje neurologie snappen. Chronische pijn en acute pijn worden door ons lichaam anders doorgegeven. Wanneer jij je knie stoot gaat er supersnel een prikkel van je knie naar je ruggenmerg en vervolgens naar je hersenen. Zo weet je op de millimeter precies waar het pijn doet. Als je daarna een lange tijd last houdt van die knie wordt de pijn wat zeurderig en de plek van de pijn wordt groter. Dit komt door de andere zenuwvezels. Doordat er geen acuut gevaar meer is, wordt de pijn naar meerdere plekken op het ruggenmerg gestuurd en vervolgens naar de hersenen. Een constante stroom van pijnprikkels naar het ruggenmerg, kan zorgen voor een kortsluiting op het segment waar de zenuw op aangesloten zit. Wanneer er een kortsluiting ontstaat op een segment, dan zorgt dat voor een reactie op alle spieren en organen die ook op dat segment aangesloten zitten. Het zorgt onder andere voor een verhoogde spanning op spieren en bloedvaten. Voor een bloedvat betekend dit dat hij dus wat dicht wordt geknepen. Hierdoor kun je dus klachten ontwikkelen op andere plekken in je lichaam, als gevolg van een verminderde mobiliteit tussen je organen.
Hoe kijkt een osteopaat hiernaar en wat doet hij er mee?
Als we kijken naar twee organen die niet goed bewegen ten opzichte van elkaar, dan zien we dat zo’n gebied constant prikkels geeft via de zenuwen die geen acute pijn doorgeven. Als we ons laatste deel van de dikke darm als voorbeeld nemen, deze zit linksonder in je buik, dan zien we dat deze aangestuurd wordt door de zenuwen uit onze eerste en tweede onderrugwervel en vanuit ons staartbeen. Je liesspieren, bilspier en kuiten worden ook bestuurd door deze segmenten in je ruggenmerg, waardoor de kortsluiting die door je dikke darm wordt veroorzaakt ook spanning kan opleveren in deze spieren. Zo kan het dus zijn dat een klacht in je lies, bil of kuit zijn oorsprong kent vanuit je darm.
Als osteopaat ga ik dus opzoek naar zulke bewegingsverliezen in je lichaam en met zachte mobiliserende technieken zorg ik ervoor dat de mobiliteit in het aangedane gebied tussen organen wordt verbeterd. Hierdoor neemt de prikkelstroom af en verhelp je de kortsluiting. Als de kortsluiting opgelost is, zal de doorbloeding en de spierspanning in de aangesloten gebieden verbeteren.
Heb jij wel eens klachten rond of door je organen? Maak dan een afspraak met Osteopathie Wijk bij Duurstede via de volgende link: https://osteopathiewijkbijduurstede.nl/afspraak-maken/