De Osteopaat behandeld ook je organen. Dit klinkt in het begin misschien een beetje raar. Als Osteopaat behandel je namelijk de zogenoemde functionele orgaan problematiek, of je biedt de organen steun wanneer er iets aantoonbaars aan de hand is. In deze tekst zal ik uitleggen wat hier mee bedoeld wordt en waarom we dit doen.

Bij klachten aan onze organen gaan we vaak naar de huisarts. Deze zal je onderzoeken en desnoods naar het ziekenhuis sturen voor verder onderzoek. Het kan zijn dat ze iets bij je vinden en je een diagnose geven voor je probleem met daarbij een geschikte oplossing. Het kan ook zijn dat ze niks vinden en je naar huis sturen met een niet veel zeggende diagnose zonder concrete oplossing. In het laatste geval heb je dus een probleem met één of meerdere organen zonder dat deze ziek of beschadigd is. Een fijn idee dat er niets ernstigs aan de hand is, maar toch heb je er last van.

Er zijn talloze voorbeelden hiervan van en ik kan er uren over schrijven, maar ik zal het beperken tot één voorbeeld. Stel je hebt klachten rond je maag die bestaan uit pijn, krampen, vol gevoel en misselijkheid. Dit zijn tekenen dat er “iets” mis is rond de maag. Een maag heeft een aantal voorwaarden nodig om goed te kunnen werken. De aansturing, de doorbloeding en de bewegelijkheid moeten goed zijn. Als een van deze drie voorwaarde in het gedrang komt – en dat kan ook weer op talloze manieren – dan functioneert de maag minder.

Bijvoorbeeld: Corona!
Om het voorbeeld actueel en concreet te maken: Iemand heeft corona gehad en als gevolg van dit virus bewegen de ribben en het middenrif minder goed. Je maag ligt onder je ribben en middenrif. Om het eten te kneden wat in de maag zit krijgt de maag hulp van je middenrif want elke keer dat je inademt, duwt dit op de maag. Als dat gebied stijf is geworden door de gevolgen van het coronavirus, is de maag zijn hulpje kwijt en moet zelf harder werken om het eten te verteren. Het duwen van het middenrif op de maag zorgt ook voor een pompwerking van het bloed door de maag. Als die pomp werking minder is, heb je dus grotere kans op krampen. Doordat de maag minder wordt geholpen bij het kneden blijft het eten langer in de maag, wat een opgeblazen en misselijk gevoel geeft.

Wat doet Osteopathie Wijk bij Duurstede bij deze klacht?
Als osteopaat ga je de maag en alle structuren er omheen onderzoeken om de maag weer zo goed mogelijk te laten functioneren. Denk hierbij aan de ribben, het middenrif, de bindweefsels om de maag en de zenuwen naar de maag. Als iemand een aantoonbaar maagprobleem heeft zoals een maagzweer, kan een osteopatische behandeling ook steun bieden bij het herstel. Hierbij kunnen dezelfde technieken worden gebruikt als hierboven staat beschreven, maar denk ook aan voeding en lifestyle advies om zulke klachten in de toekomst te voorkomen.



Wil je na het lezen van dit artikel een afspraak maken? Klik dan op https://osteopathiewijkbijduurstede.nl/afspraak-maken/