Naast volwassenen en kinderen kunnen ook baby’s baat hebben bij een behandeling door een osteopaat. Er zijn verschillende klachten bij Baby’s waar de Osteopathie een helpende hand kan bieden zoals bij reflux.

Wat is reflux?

Het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm noemen we reflux. Dit komt veel voor en is een normaal verschijnsel. De maag van een baby is namelijk nog niet helemaal volgroeid waardoor voornamelijk vloeibare voeding makkelijk uit de maag terug kan stromen. Als uw baby hierdoor minder goed eet, minder groeit of zelfs afvalt, noemen we dat refluxziekte. Als gevolg van de reflux kan de slokdarm irriteren en pijn doen. Hierdoor kan de baby veel huilen, prikkelbaar zijn of slecht slapen. In sommige gevallen kan de baby ook luchtwegklachten hebben als gevolg van de zuurdampen die van de maag in de longen komen. De baby kan dan zuur ruiken of een stinkende adem hebben. Neem bij zulke klachten altijd contact op met uw arts.

Hoe ontstaat reflux?
Voor sommige soorten reflux kan Osteopathie een uitkomst bieden voor reflux. Omdat de maagpoort van een baby nog niet goed is ontwikkeld moet de maag een rotatie maken om de uitgang te sluiten. Dit is te vergelijken met het dicht draaien van een tuitje van een ballon zodat de lucht er niet uit kan. Als de maag deze rotatie niet goed kan maken, zal de baby zijn maag niet goed kunnen sluiten, hierdoor kan er reflux ontstaan.

Als de maagpoort wel ontwikkeld is kan deze worden verstoord door een kortsluiting in de zenuwen waar de maagpoort wordt aangestuurd. De zenuwen die de maagpoort aansturen komen vanuit de nek en middenrug. Als er kortsluiting is in deze gebieden als gevolg van bewegingsverliezen in de nek of wervelkolom kan het zijn dat de aansturing van de maagklep is verstoord.

Wat kan Osteopathie Wijk bij Duurstede doen bij baby’s met reflux?
Als Osteopaat onderzoek ik onder andere de bewegelijkheid van de maag en wervelkolom en werk met zachte technieken om de gevonden problemen op te lossen. Ik gebruik hierbij mobilisaties van de wervelkolom of werk met zachte rektechnieken de regio rond de maag los. Als gevolg van de behandeling zullen de klachten langzaam minder worden.

Heeft uw baby last van reflux en wilt u weten of osteopathie de klacht kan verhelpen, kijk dan op https://osteopathiewijkbijduurstede.nl/afspraak-maken/