Met veel sporten of werkzaamheden voeren we herhaaldelijk dezelfde beweging uit. Als zo’n beweging niet optimaal verloopt kun je sportblessures ontwikkelen doordat er overbelasting in het lichaam ontstaat. Door een slechte krachtverdeling in de beweegketen komt een deel van het lichaam meer onder spanning te staan. Denk hierbij aan een slecht uitgelijnde auto waardoor er meer stres op een bepaald deel van de banden komt te staan.
Klachten die hierdoor kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld een tenniselleboog, achillespees klachten, hielspoor, kniepeesklachten. Bij die klachten is er namelijk een lokale overbelasting op de betrokken pezen. Ook kun je klachten krijgen aan bijvoorbeeld je nek of rug.

De oorzaak van je blessure hoeft niet in hetzelfde gebied te zijn als waar je de blessure voelt.

Tijdens het sporten en werken bewegen we op enige uitzonderingen na, altijd in ketens. Dit betekent dat bij een beweging er niet één gewricht en één spier aan het werk is, maar dit gebeurt door meerdere gewrichten en spieren. Denk bijvoorbeeld aan het bovenhands gooien van een bal. Bij deze beweging beweeg je voornamelijk je schouder, elleboog en pols, maar om de beweging goed te laten verlopen beweeg je ook je nek, bovenrug, onderrug en heupen. Wanneer een schakel in die keten niet goed beweegt, zal dit moeten worden gecompenseerd in een ander deel van de keten. Op die manier kunnen er sportblessures/overbelastingen ontstaan op een plek waar het lichaam dit verlies gaat compenseren. Omdat dit niet acuut gebeurt, zal de klacht langzaam ontstaan en steeds iets vervelender worden.

Wat doet een osteopaat?
In de osteopathie onderzoeken we de bewegelijkheid van je gehele lichaam, zo kunnen we in kaart brengen waar je bewegingsverliezen zitten en waar je beweging spaak loopt. Wanneer het duidelijk is waar de bron van jouw klacht zit, kunnen we oorzaakgericht behandelen door bijvoorbeeld manipulaties van de betrokken gewrichten en mobilisaties van de beperkte bindweefsels en technieken die de betrokken spieren doen ontspannen.

Heb jij klachten die komen door werk of sport? Maak dan een afspraak op https://osteopathiewijkbijduurstede.nl/afspraak-maken/