Wat is het Syndroom van Tietze
Als je ontstekingen hebt op de plek waar je ribben contact maken met je borstbeen wordt er medisch gezien gesproken van het Syndroom van Tietze. Deze klacht is ongevaarlijk maar kan wel erg vervelend zijn. De huisarts zal je in het geval van het Syndroom van Tietze ontstekingsremmende en/of pijnstillende medicijn geven. Soms gaan de klachten vanzelf weer weg en soms nemen ze een chronische vorm aan. De osteopaat kan bij zulke klachten zorgen voor verlichting, of zelfs de klacht laten verdwijnen.

Hoe ontstaat het syndroom van Tietze
Bij het Syndroom van Tietze staat er een verhoogde druk op het gewricht tussen je rib en je borstbeen. Als een gewricht onder druk staat dan geeft dit frictie wanneer je beweegt, waardoor er irritatie en ontsteking in het kraakbeen ontstaat.

Wat kan een Osteopaat doen om de klachten te verhelpen
Om dit te verhelpen kan een osteopaat verschillende dingen doen om de druk op het rib-borstbeen gewricht te verminderen. Bijvoorbeeld het behandelen van je wervelkolom. Dit klinkt tegenstrijdig, omdat je de klacht bij het borstbeen voelt. Om dit te begrijpen moet je weten hoe de ribben bewegen. Onze ribben zitten vast aan de zijkant van onze ruggenwervels en aan de zijkant van ons borstbeen. Bij een inademing strekt de rug op en gaan de ribben omhoog en naar buiten. Dit is goed te zien bij een stevige inademing, de borst komt omhoog en zet uit. Bij een uitademing gebeurt het tegenovergestelde. De rug buigt en de ribben gaan omlaag en komen naar elkaar toe. Wanneer je bovenrug gebogen staat heeft dit dus ook invloed op de stand van je ribben: ze komen naar elkaar toe waardoor er druk ontstaat in het gewricht van de rib en het borstbeen. Door de wervelkolom te behandelen zodat je rug minder voorover buigt, ontstaat er dus meer ruimte voor je ribben om uit te zetten, en vermindert de druk op het rib-borstbeen gewricht.

Heb jij klachten die passen bij het Syndroom van Tietze, maak dan een afspraak bij Osteopathie Wijk bij Duurstede op:  https://osteopathiewijkbijduurstede.nl/afspraak-maken/