Wat is een whiplash.
Een whiplash kenmerkt zich door een krachtige beweging van het hoofd en nek, waarbij de nek eerst volledig strekt en vervolgens volledig buigt door bijvoorbeeld een kopstaartbotsing. Hierdoor kunnen er verschillende structuren beschadigd of geïrriteerd worden. Denk hierbij aan spieren, de wervelkolom, het ruggenmerg, de hersenen en hersenstam. Als gevolg kun je pijn krijgen in je hoofd, nek, schouders en rug. Naast deze pijnen kun je ook duizeligheid, vermoeidheid, concentratieproblemen of vergeetachtigheid ervaren.

Het effect van een whiplash op onze organen.

De zwaardere en vastere organen in ons lichaam zoals de lever, nieren, milt en het hart krijgen ook een flinke klap te verwerken. Dit kan gevolgen hebben voor de structuren om het orgaan en het orgaan zelf. Het orgaan dat gekwetst is kan overprikkeld raken en via de zenuwen naar de wervelkolom een kortsluiting veroorzaken op het ruggenmerg. Een deel van de zenuwen die van de organen komen gaan naar het ruggenmerg in je nek. Door de kortsluiting wordt een deel van de wervelkolom stugger. Hierdoor kun je een verminderde bewegelijkheid hebben in je nek.
Een andere mogelijkheid zijn  de structuren rond een orgaan. Bijvoorbeeld ons hart is in de embryonale periode ontstaan in de lage keel regio en is daarom nog steeds met bindweefselstructuren verbonden met de lage nek. Als reactie op een flinke overrek kan bindweefsel zich verkorten, op deze manier ontstaat er dus spanning vanuit het hart op de lage rek regio.

Herstel na een whiplash.
De klachten van een whiplash zouden, wanneer hier geen structurele schade is ontstaan, weer vanzelf weg moeten gaan. In sommige gevallen is dit niet het geval en houden mensen restklachten.
Tijdens een traditionele behandeling van een whiplash wordt er vooral aandacht gegeven aan de achterzijde van de nek. De voorkant van de nek en de organen van het lichaam worden vaak niet meegenomen, terwijl deze ook een flinke klap krijgen te verduren. De restklachten die iemand van een whiplash heeft kunnen een andere oorzaak hebben dan iemand anders met dezelfde restklachten, daarom is een behandeling op maat noodzakelijk voor een goed herstel.

Wat kan Osteopathie Wijk bij Duurstede bij klachten na een whiplash?
Ik zal als osteopaat kijken naar de oorzaak van jouw aanhoudende klachten. In het onderzoek en de behandeling zullen we ons dan richten op de mobiliteit van je gewrichten, de tonus van je spieren en de bewegelijkheid van je organen in je gehele lichaam. Door deze problemen op te lossen zul je lichaam een stuk minder overprikkeld zijn waardoor je klachten zullen verbeteren.

Heb jij klachten na een whiplash en wil je weten of ik er iets aan kan doen? Maak dan een afspraak via https://osteopathiewijkbijduurstede.nl/afspraak-maken/