Hoe ontstaan klachten na een ontsteking, operatie of ziekte:
Bij ontstekingen en sommige ziekte komt ontstekingsvocht vrij, na een operatie vormt er zich (te veel) littekenweefsel. Dit zorgt voor verminderde bewegelijkheid op de plekken waar dit zich uit en zorgt er ook voor dat er via deze structuren er spanningen kunnen ontstaan op organen, spieren of botten in de omgeving.

Hoe weet een orgaan wat hij moet doen?
Een orgaan staat onder invloed van twee zenuwstelsels. Het orthosympatische zenuwstelsel verteld onze organen over het algemeen om even rustig aan te doen. Het parasympatische zenuwstelsel stimuleert onze organen om aan het werk te gaan. Op die manier zorgt het lichaam er voor dat de organen vooral actief zijn wanneer je lichamelijk inactief bent en andersom. Je kunt het parasympatische zenuwstelsel zien als de leider van de opbouwende processen, en het orthosympatische systeem zien als de afbouwende processen.
Sommige organen kunnen ook werken zonder deze zenuwen. Ze werken op basis van rek, druk of chemische veranderingen. Een goed voorbeeld is de maag. Wanneer er eten in de maag komt, rekt deze wat uit en de chemische verandering in de maag veranderd door hetgene wat er binnenkomt. Dit stimuleert de maag zelf om maagzuur te produceren en te gaan kneden.

Hoe ontstaan er dan problemen?
We nemen als voorbeeld een blindedarm ontsteking. Door het ontstekingsvocht kan er in deze regio een verminderde bewegelijkheid zijn doordat er het een en ander in die regio aan elkaar plakt. Normaliter zou de spier onder de darm door bewegen maar door deze verkleving wordt hij nu wat mee getrokken en er ontstaat rek op de darmwand. Hierdoor denken de lokale zenuwtjes dat de darm wordt uitgetrokken van binnen uit en maakt de darm lokaal actief. Dit kun je ervaren als kramp of pijn. Doordat de darm in de war wordt gebracht kan het ook obstipatie geven.
Dit is een vrij duidelijk voorbeeld met een oorzaak die je niet gemist zal hebben. Maar doorgemaakte ontstekingen of operaties in de buik buikregio, zwangerschappen of bepaalde aandoeningen die voor constante ontstekingen zorgen kunnen ook een oorzaak zijn voor deze klachten. Soms ontwikkeld dit zich langzaam of begint dit met klachten elders in het lichaam. Het lichaam is immers goed in staat om te compenseren.

Wat doet Osteopathie Wijk bij Duurstede bij klachten na een ontsteking, operatie of ziekte?
Bij klachten rond je organen zal ik met mijn handen onderzoeken hoe de mobiliteit is van je organen. Als er bewegingsverliezen worden gevonden zullen deze met zachte rek technieken worden behandeld zodat het lokale zenuwstelsel niet meer in de war raakt. Daarbij kunnen ook de wervels behandeld worden die ook hun zeggenschap hebben op deze organen om het zenuwstelsel te normaliseren.

Heeft u klachten die mogelijk de oorzaak zijn van een ontsteking, ziekte of operatie? Maak dan een afspraak op https://osteopathiewijkbijduurstede.nl/afspraak-maken/